Bρωμάει άσχημα η διαδικασία συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων στην Θεσσαλία που εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΣΕΒΙΠΕΤ
ΤΗΣ ΒΙ.ΠΕ ΤΡΙΠΟΛΗΣ…

ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΔΡΩΣΕΙ ΤΟ ΑΥΤΙ ΤΗΣ..

ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΗΣ..

ΣΤΗΝ ΕΤΒΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕΙ ΠΩΣ ΜΕ 5 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΧΑΒΟΥΖΑ…

ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ”ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ” ΤΗΣ ΠΡΑΣΙΝΑΔΑΣ, ΣΥΖΥΓΟΣ ΖΑΜΠΛΟΥΤΟΥ ΕΦΟΠΛΙΣΤΙΝΑΣ…

ΜΕ ΜΚΟ “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ” ΤΩΝ ΖΩΩΝ…

ΣΕ ΚΑΘΕ ΦΟΡΕΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΙΤΑΙ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ
ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΜΥΤΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ…

…ΚΑΙ ΣΠΕΡΝΕΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΠΛΗΝ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΑ…ΤΗΝ ΧΟΛΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΥΦΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΡΟΜΕΡΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΛΟΙΜΩΔΗ… ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΥ ΤΟΟΟΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΟΛΟΥΣ…

…ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΙΣΚΟΥΣ
ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΡΕΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ, ΕΥΠΟΛΗΠΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΠΟΥ ΡΩΤΟΥΝ ΚΑΙ ΓΡΑΦΟΥΝ…

ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΝΤΡΗ ΜΠΙΖΝΑ ΤΗΣ ΤΑΧΑ ΚΑΥΣΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΚΑΙ ΣΑΠΙΩΝ ΖΩΩΝ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΑΡΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑΣ ΤΩΝ “ΕΞΥΠΝΩΝ” ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ …

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΝΤΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ, ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ…

ΣΤΙΣ ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΣ, ΠΟΥ ΤΙΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΝΤΟΥΚΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΞΥΠΝΑΚΗΔΕΣ…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ !!!

“- Αντί να πιέσουν την εταιρεία να πάνε τα ζώα με ειδικά φορτηγά σε κλιβάνους και να αποτεφρωθούν, στέλνουν στο μεγαλύτερο μέρος των περιστάσεων σκαπτικά μηχανήματα και θάβουν τα ζώα στις αυλές των στάβλων.

Το ΑΚΚΕΛ καταγγέλει την άκρως επικίνδυνη (και εκτός κανονισμών) διαδικασία που το ΥΠΑΑΤ επιβάλλει στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας για να αποζημιωθούν για τα νεκρά ζώα τους και καλεί τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε συναγερμό για να μην εξαπατηθούν.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα αυτοδιοικητικά τσιράκια της προκαλούν τεράστιο πρόβλημα αφ’ ενός στην δημόσια υγεία της περιοχής και στον υδροφόρο ορίζοντα και αφ’ ετέρου υποσκάπτουν το δικαίωμα και δυνατότητα των κτηνοτρόφων να λάβουν αποζημίωση.

Με δελτίο τύπου του ΥΠΑΑΤ στις 10/09/2023 ξεκαθαρίζει ότι τα νεκρά ζώα θα συγκεντρωθούν και την ευθύνη της περισυλλογής την έχει η περιφέρεια και γίνεται από την ανάδοχο εταιρεία που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο έργο, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος συλλογής και διαχείρισης νεκρών ζώων.

Στα λόγια το υπουργείο τα λέει μια χαρά, έχει πληρώσει μια εταιρεία και η εταιρεία πρέπει να κάνει την συλλογή, για αυτό τον λόγο άλλωστε πληρώνεται.

Τι γίνεται όμως στην πράξη από την περιφέρεια Θεσσαλίας; Αντί η εταιρεία που έχει λάβει χιλιάδες ευρώ για να διεκπεραιώσει αυτή την εργασία να περισυλλέξει τα νεκρά ζώα, η περιφέρεια ζητάει από τους κτηνοτρόφους να κάνουν την δουλειά για την οποία έχει πληρωθεί η συγκεκριμένη εταιρεία και μιλάμε να συλλέξουν νεκρά ζώα 4-5 ημερών με υψηλές θερμοκρασίες, σε διαδικασία αποσύνθεσης και χωρίς τις απαραίτητες στολές, γάντια, μάσκες που έχουν οι υπάλληλοι της συγκεκριμένης εταιρείας.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό.

Το υπουργείο μάς λέει ότι τα ζώα θα μεταφέρονται με ειδικά φορτηγά-ψυγεία σε πιστοποιημένους χώρους καύσης που είναι κλίβανοι, αρχικά στις περιοχές της Ημαθίας και Αρκαδίας.

Ως εδώ πάμε καλά και είναι όλα σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1069/2009.

Παρακάτω όμως το ΥΠΑΑΤ θολώνει τα νερά και μας λέει “κατόπιν υποδείξεως των κτηνοτροφικών υπηρεσιών, στις περιπτώσεις που πληρώνονται οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα χρησιμοποιηθεί και η μέθοδος της υγειονομικής ταφής”.

Με αυτή την παράγραφο αρχίζει το μεγάλο περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα από την περιφέρεια Θεσσαλίας, αντί να πιέσουν την εταιρεία να πάνε τα ζώα με ειδικά φορτηγά σε κλιβάνους και να αποτεφρωθούν, στέλνουν στο μεγαλύτερο μέρος των περιστάσεων σκαπτικά μηχανήματα και θάβουν τα ζώα στις αυλές των στάβλων.

Γεγονός που όπως θα αναλύσουμε παρακάτω δεν απαγορεύεται από τον Ευρωπαϊκό κανονισμό 1069/2009 αλλά δεν συνιστάται και μας εξηγεί τους λόγους:

Η υγειονομική ταφή είναι μία από τις επιλογές διάθεσης των νεκρών ζώων, αλλά δεν είναι πάντα εφικτή ή επιθυμητή. Σύμφωνα με το άρθρο 1 η υγειονομική ταφή ενέχει κινδύνους μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα από λοιμογόνα βακτήρια, βαρέα μέταλλα, παράσιτα και άλλες χημικές ουσίες.

Γι’ αυτό, πρέπει να γίνεται σε εγκεκριμένους χώρους, με πλαστικό υπόστρωμα και ασβέστη, και να προστατεύεται από τη βροχή.

Το ΥΠΠΑΤ μάς λέει πως μπορεί να γίνει υγειονομική ταφή μόνο αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, ποιοί είναι όμως οι νόμοι και οι προϋποθέσεις που απαιτούνται σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό και την Ελληνική νομοθεσία ώστε να μπορεί να γίνει υγειονομική ταφή, σύμφωνα με το ΦΕΚ με θέμα Μέτρα και όροι για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων σε εναρμόνιση με τις διατάξεις της οδηγίας 99/31/ΕΚ του Συμβουλίου της 26ης Απριλίου 1999 «περί υγειονομικής ταφής των αποβλήτων», όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/850 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 :

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την υγειονομική ταφή των ζώων που ανήκουν στην κατηγορία 1 (που περιλαμβάνει τα ζώα που πεθαίνουν από φυσικά αίτια ή από ατυχήματα) είναι οι εξής •

Η υγειονομική ταφή μπορεί να γίνεται μόνο σε εγκεκριμένους χώρους, που δεν επηρεάζουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

• Ο χώρος της υγειονομικής ταφής πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 200 μέτρων από κάθε κτίριο, 50 μέτρων από κάθε δημόσιο δρόμο, 25 μέτρων από κάθε ρέμα ή λίμνη και 300 μέτρων από κάθε πηγή νερού.

• Ο χώρος της υγειονομικής ταφής πρέπει να έχει βάθος τουλάχιστον 2 μέτρων .

Τα νεκρά ζώα πρέπει να καλύπτονται με στρώμα ασβέστη 10 εκ. και στρώμα γης 1,5 μέτρου.

• Η υγειονομική ταφή πρέπει να αποφεύγεται.

Το να θάβονται τα νεκρά ζώα μέσα στα προαύλια των στάβλων είναι υγειονομική ταφή ή υγειονομική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας;

Με την ταφή όμως των ζώων υπάρχει και οικονομική απώλεια των κτηνοτρόφων.

Οι κτηνοτρόφοι έπαιρναν 25€ από την περιφέρεια για κάθε νεκρό ζώο που έδιναν στην εταιρεία Kafsis για αποτέφρωση, εκτός από την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.

Αυτό ήταν ένα κίνητρο για να συμμετάσχουν οι κτηνοτρόφοι στο πιλοτικό πρόγραμμα και να μην αφήνουν τα νεκρά ζώα στο χωράφι.

Επίσης, με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζονταν ότι τα νεκρά ζώα δεν θα πέφταν σε αδέσποτα σκυλιά, ή θα προκαλούσαν μόλυνση στο περιβάλλον, διασπορά ζωονόσσων καθώς και ανθρωπονόσσων.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση και αφού τα ζώα δεν τα παίρνει η συγκεκριμένη εταιρεία και θάβονται στις αυλές των στάβλων, οι κτηνοτρόφοι χάνουν 25€ ανά ζώο.

Οι κυβερνητικές αλητείες είναι γνωστές.

Σε λίγο καιρό θα «ανακαλύψουν» ότι δεν έπρεπε να ακολουθήσουν οι κτηνοτρόφοι αυτή τη διαδικασία (την οποία οι ίδιοι επέβαλλαν στους κτηνοτρόφους) και δεν μπορούν να αποζημιωθούν.

Τα καθεστωτικά Media θα επιτίθενται στους κτηνοτρόφους και θα τους κατηγορούν για ανευθυνότητα, κλπ και θα γλύφουν το μητσοτακέικο ότι σωστά δεν τους δίνει αποζημίωση «για να μάθουν»”.

agrocapital.gr

Please follow and like us:
error2
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *