Φιλοζωικο Κινημα-Φιλοζωικα Σωματεια-Φιλοζωικοι Οργανισμοι-ΜΚΟ-Εκστρατεια Για Την Ευημερια Των Ζωων

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Πριν απο καποια χρονια μια ομαδα ατομων οραματιστηκαμε, σχεδιασαμε και υλοποιησαμε τη δημιουργια του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ “ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ”.

Ο σκοπος του εγχειρηματος αυτου ηταν να μπει μια ταξη στο χαος που επικρατουσε στους δημους ολης της χωρας σε σχεση με τα αδεσποτα ζωα, τις δηλητηριασεις και τις κακοποιησεις απο τις ιδιες τις κρατικες αρχες και εχθροζωικους οργανισμους που εκτελουν ντιρεκτιβες απο την Ε.Ε. που προερχονται απο τις ΗΠΑ, για να μειωσουν τον πληθυσμο τους, με ευθανασιες πασας μορφης.

Το γεγονος οτι ειναι πεποιθηση μας ότι θεσεις ευθυνης και εξουσιας με παρε-δωσε σε αρμοδια υποργεια για τα ζωα, σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να ειναι ισοβιες…

Οπως λεει και το ρητο, η εξουσια διαφθειρει και η απολυτη εξουσια διαφθειρει απολυτα…

Οσο και αν μιλαμε για κατι εκ των πραγματων υποδεεστερο , οπως ενας φιλοζωικος φορεας- οργανισμος-ΜΚΟ απο θεμα εξουσιας και δυναμης, πιστευουμε οτι το ρητο εξακολουθει και σε αυτην την
περιπτωση να βρισκει εφαρμογη.

Η ισοβιοτητα αναποφευκτα φερνει αλαζονικες συμπεριφορες και αλλοιωση κρισης, σε σχεση με τα καθηκοντα που απορρεουν απο τη θεση ευθυνης που κατεχουν τα ατομα που το διοικουν.

Εκτος αυτου η αναλωσιμοτητα που πρεπει να εχουν οι θεσεις ευθυνης εχει και το θετικο σημειο, οτι ετσι αναγκαστικα εισρεουν καινουρια ατομα και αυτο μονο ως θετικο γεγονος μπορει να χαρακτηριστει.

Οταν καποιος αναλαμβανει την ευθυνη σε εναν φιλοζωικο φορεα, που απαρτιζεται ως επι το πλειστον απο ΜΚΟ και ενωσεις προσωπων, καταλαβαινει τη μεγαλη διαφορα που εχει οταν καποιος ενεργει ως μεμονωμενος εθελοντης, με το να λειτουργει στα πλαισια ενος φιλοζωικου οργανισμου.

Ως προς το ευρος των διαστηριοτητων και ως προς την ευθυνη που φερνουν οι αποφασεις οι οποιες παιρνει.

Μια αλλη θεμελιωδης διαφορα ειναι οτι ειναι διαφορετικο να
λειτουργει καποιος μονος του, απο το να λειτουργει στα πλαισια μιας ομαδας…

…Και αυτο πολλες φορες οδηγει σε παρεξηγησεις και συγκρουσεις.

Οποιος αναλαμβανει να κρατησει το τιμονι ενος φιλοζωικου φορεα-οργανισμου-ΜΚΟ, για να μπορεσει να ανταπεξελθει στις αυξημενες ευθυνες του, θα πρεπει την ολη διαχειρηση να την δει ως ενα καθηκον που πρεπει να ανταποκριθει ετσι οπως πρεπει.

Πραγμα πολυ δυσκολο, μιας και το αντικειμενο ασχολιας μιας φιλοζωικης ειναι εκ των πραγματων πολυ συναισθηματικο.

Οι αιτιες για την κακη εικονα που εχουν οι φιλοζωικες ΜΚΟ, που θελουν να παρουσιαζονται στον κοσμο ως σωματεια, ενω το καταστατικο τους δεν παραπεμπει σε κατι τετοιο, προς τα εξω και προς την κοινωνια, δεν ειναι καθολου καλη.

Οι λογοι γι’ αυτο ειναι αρκετοι.

Η βασικοτερη αιτια παντως θα πρεπει να αναζητηθει στο πως φτιαχτηκαν οι ιδιες οι ΜΚΟ, που απαρτιζουν τους φιλοζωικους, κρατικους φορεις.

Ενα φιλοζωικο σωματειο ειναι Ν.Π.Δ.Δ.

Αυτο ειναι κατι που οι περισσοτεροι ειτε το παραβλεπουν, ειτε το αγνοουν, ειτε ακομη χειροτερα, αγνοουν τι ακριβως αυτο συνεπαγεται!

Ετσι απο την αρχη ακομη-θεμελιακα-στηνεται μια ΜΚΟ σε λαθος βαση.

Δεν τηρουνται οι βασικοι κανονες που διεπουν ενα Ν.Π.Δ.Δ.

Ισολογισμοι, πρακτικα, συνελευσεις στα διαστηματα που πρεπει, φορολογικη ενημεροτητα και πολλα αλλα.

Νομοτελειακα, οδηγουνται σε ελλειψη διαφανειας, ή σε υποψια ελλειψης διαφανειας…

Μια αλλη συνεπεια ειναι οτι αγνοωντας ολες τις παραπανω διαδικασιες, οι ΜΚΟ απο μια ομαδα ατομων που λειτουργουν προς τον ιδιο σκοπο, γινονται οργανισμοι των δυο, η του ενος ατομου.

Τα παραδειγματα πολλα…

Αυτο λειτουργει αποτρεπτικα στην εισοδο καινουριων μελων, η στην αποχωρηση καποιων αλλων.

Παντα μας εκανε εντυπωση οτι οι περισσοτεροι μεμονωμενοι εθελοντες που εχουμε γνωρισει ηταν καποτε μελη φιλοζωικων ΜΚΟ-οργανισμων-συλλογων, που προσκεινται στους κρατικους δημιους και που αποχωρησαν αηδιασμενοι απο την κατασταση που επικρατουσε, οταν ηταν μελη.

Επισης τα παραδειγματα πολλα…

…Και ετσι φτανουμε στον πυρηνα του προβληματος για τη λειτουργια των ΜΚΟ-οργανισμων-φορεων.

Φιλοζωικοι φορεις και οι ΜΚΟ τους, που λειτουργουν εντελως παρορμητικα, ασυντακτα και που πολλες φορες λειπει ακομη και αυτο που θα ονομαζαμε “κοινος νους”!

Αυτο ειχε ως συνεπεια με την παροδο των ετων τα υγιη φιλοζωικα σωματεια, αλλα και γενικοτερα ολο το φιλοζωικο κινημα, να εχει μια γραφικη (με την κακη εννοια της λέξης), εικονα προς την κοινωνια, τοποθετωντας ολους μαζι στο ιδιο καλαθι.

Νομοτελειακα παλι αυτο, οδηγησε σε αποξενωση και σε αποδυναμωση της θεσης των φιλοζωικων σωματειων απο ολα τα κεντρα και τους χωρους, οπου υπαρχει αμεσο η εμμεσο φιλοζωικο ενδιαφερον.

Κτηνιατρεια,
χωρους οπου υπαρχει αμεσο, η εμμεσο φιλοζωικο ενδιαφερον.

Κτηνιατρεια, δημοι, κεντρικη διοικηση και αλλοι πολλοι φορεις, που εκ των πραγματων εχουν επιδραση στα ζωα, να εχουν ασχημη εικονα για αυτο που ονομαζουμε φιλοζωικο κινημα.

Το βασικοτερο προβλημα για την κατασταση που επικρατει στη χωρα μας σε σχεση με τα ζωα ειναι η ιδια η νοοτροπια που εχουμε ως κοινωνια.

Η ελλειψη επαρκους νομοθεσιας και η εφαρμογη αυτης επονται…

…Και εκει ακριβως ειναι που εχουν αποτυχει οι φορεις και οι ΜΚΟ τους.

Στο να λειτουργησουν καταλυτικα στην αλλαγη νοοτροπιας.

Οι υπευθυνοι ενος φιλοζωικου φορεα μετα των οργανισμων του, θα πρεπει να ειναι “φυση και θεση” ικανοι να χαρασουν στρατηγικη πολιτικη και να μπορουν να διαχειριστουν τα ζητηματα που χρονια ταλανιζουν το φιλοζωικο κινημα, οσον αφορα το ΥΠΑΑΤ το ΥΠΕΣ, τις αρχες και τους κρατικους φορεις του τοπου.

…Και μόνο το γεγονός ότι εν’ ετη 2021, ένα μεσαιωνικό,οργουελικο κατά κύριο λόγο (νομο)σχέδιο οδευε προς ψηφιση και με καθε μυστικοτητα, μετα τον ανασχηματισμο της κυβερνησης, κατω απο τη μυτη των περισσοτερων φιλοζωων, για να μην υπαρχει δυνατη αντιδραση, προσβάλλει την ψυχή, το ήθος, την νοημοσύνη μας.

Οπως εχουμε τονισει και αλλες φορες, ενα ζωομνημονιο-ντιρεκτιβα απο την Ε.Ε. που ηταν ειναι και θα ειναι εις γνωση των φιλοζωικων οργανισμων-ΜΚΟ που μπαινοβγαινουν στο ΥΠΑΑΤ και στο ΥΠΕΣ, ακολουθωντας την συγκεκριμενη γραμμη και εκπροσωποντας μεν την ελιτ, αλλα την μειοψηφια των φιλοζωων, οι οποιοι δεν εχουν εκλεγει απο την πλειοψηφια με ανοικτες εκλογες, εχουν φερει την κατασταση εως εδω και ειναι πιο τραγικη και δεν συμμαζευεται απο πουθενα, δεν μπορει κατ’ ουδενα τροπο να καταρριφθει και μαλιστα με μερικες χιλιαδες υπογραφες και μονο.

Δεν περιμεναμε ποτε οτι θα εσκυβαν το κεφαλι τοσο πολυ, εξυπηρετωντας συμφεροντα, παιζοντας μικροπολιτικη σε βαρος των ζωων, αδεσποτων και δεσποζομενων.

Θα πρεπει να πεσουν κεφαλια.

Εκτος αν θελουμε η κατασταση αυτη να διαιωνιζεται και να κρεμουν τα κεφαλια των τετραποδων, η να τα κοβουν σε λαιμητομους, για να μειωθει ο πληθυσμος τους με φτηνους, ανηθικους και εγκληματικους τροπους.

Ας αποφασισουν οι αγνοι φιλοζωοι τι θελουν, ποιους θελουν και πως το θελουν και ας αντιδρασουν ετσι οπως πρεπει και για την τιμη των οπλων.

Τις ημεριδες τι τις θελατε κυριες και κυριοι των φιλοζωικων οργανισμων και χωρις να υπαρχει καμια σχετικη ανακοινωση για την διοργανωση τους?

Μηπως για να παρετε γραμμη και εντολες απο τη νεα ηγεσια του υπουργειου για ολα τα παραπανω που σας καταλογιζουμε???

Πως θα μπορουσαν τα υγιη φιλοζωικα σωματεια να ανταποκριθουν καλυτερα στο μελλον?

Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν υπαρχουν ευκολες απαντησεις.

Οι ενεργειες που θα πρεπει να γινουν ειναι αναγκαιο να ειναι και πολυεπιπεδες και στοχευμενες.

Η αρχη θα μπορουσε να είναι το κλεισιμο σχεδον ολων των υπαρχοντων φιλοζωικων ΜΚΟ-οργανισμων και η δημιουργια ενος κεντρικου φορεα, με νεα προσωπα, εντιμα και ακεραια, που θα εκπροσωπουν τα ζωα σε ολους τους δημους της χωρας, ο οποιος θα λειτουργει σε σωστες βασεις.

Αυτο θα εχει σαν αμεση συνεπεια τη ληξη του κατακερματισμου ατομων που υπαρχει σημερα.

Το επομενο βημα – κομβικης σημασιας – θα πρεπει να ειναι η
δραστηριοποιηση- επαναδραστηριοποιηση των μεμονωμενων εθελοντων.

Θα πρεπει να γινει συνειδηση σε ολους τους φιλοζωους, οτι μονο μεσω ενος θεσμικου φορεα θα μπορεσει το φιλοζωικο κινημα να περασει σε ενα επομενο επιπεδο δρασης.

Πιο ουσιαστικο, πιο αποτελεσματικο.

Στα υγιη φιλοζωικα σωματεια, θα πρεπει να ηγηθουν ατομα που θα ξερουν απο διοικηση, ή τουλαχιστον θα αντιλαμβανονται τι ακριβως ειναι η εννοια της διοικησης και που θα εχουν το απαραιτητο μορφωτικο και ιδιοσυγκρασιακο επιπεδο, για να οδηγησουν τα σωματεια στο επομενο βημα.

Οσο και εαν φαινεται περιεργο τα ατομα αυτα υπαρχουν.

Οι μεμονωμενοι εθελοντες που καποτε ηταν ενεργα μελη σε φιλοζωικα σωματεια, θα μπορουσαν πολυ ευκολα να ηγηθουν μιας τετοιας προσπαθειας, εχοντας οντως τις ικανοτητες για να κανουν κατι τετοιο.

Φτανει να συνειδητοποιησουν και οι ιδιοι τη χρησιμοτητα ενος τετοιου εγχειρηματος και να μην αφησουν παλιες τακτικες και συμπεριφορες να τους τραβηξουν πισω.

Η χωρα μας βρισκεται σε μια πρωτοφανη κριση…

Το επιπεδο ζωης των πολιτων της χωρας μας εχει μειωθει δραματικα και δυστυχως αυτο θα συνεχισει να βαινει μειουμενο και τα επομενα χρονια.

Ειναι αναποφευκτο αυτο να εχει αρνητικες επιπτωσεις στα ζωα σε ολες τις εκφανσεις του.

Απο τον απλο πολιτη που θα “ξεφορτωθει” το ζωο του πολυ πιο ευκολα απο οτι στο παρελθον, εως και – σε πιο κεντρικο επιπεδο – σε δημους και αλλους φορεις που δεν θα μπορουν να ανταπεξελθουν στο κοστος ενος προγραμματος ευζωιας και περιθαλψης των ζωων στον χωρο ευθυνης τους, ανεξαρτητα απο τη θεληση τους.

Ειναι λοιπον επιτακτικο να γινει κατανοητο σε ολο το φιλοζωικο κινημα, οτι συμπεριφορες του παρελθοντος (υστεριες, μη λογικα επιχειρηματα, ασυντεχνες τακτικες), θα πρεπει απλα να
τελειωσουν.

Ενα αλλο σημειο στο οποιο θα θελαμε να επικεντρωθουμε ειναι ο ακτιβισμος.

Το φιλοζωικο κινημα μπορει να εξισορροπει την μη πολυαριθμη κοινοτητα του με στοχευμενες ακτιβιστικες ενεργειες, οπου αυτο θα κριθει αναγκαιο.

Αυτο προυποθετει οργανωση και υποβαθρο σωστης προετοιμασιας και εκει ακριβως ειναι που το φιλοζωικο κινημα χρειαζεται καινουρια ατομα, με σωστη διαρθρωση φιλοζωικων σωματειων, αστικων μη κερδοσκοπικων οργανισμων και ενωσεων προσωπων.

Ατομα που θα ξερουν ακριβως τι πρεπει να κανουν, το γιατι το κανουν, ποτε το κανουν και πως θα μπορεσουν να το επικοινωνησουν προς την υπολοιπη κοινωνια.

Ο ακτιβισμος δεν θα πρεπει να θεωρηθει ως μια “τρελη πραξη”, αλλα ως μια στοχευμενη τακτικη…

…Και αυτο δεν μπορει να γινει ουτε απο τις υπαρχουσες ΜΚΟ- κρατικους οργανισμους, ουτε απο τα ατομα που ηγουνται αυτων.

Δυστυχως η πιο ακτιβιστικη πραξη των φιλοζωων σημερα ειναι το facebook.

Δακρυβρεχτα σχολια, ανουσια like και καταρες, εναντι οσων δεν φερονται οπως θα επρεπε στα ζωα.

Φυσικα η ολη αυτη συμπεριφορα δεν εχει κανενα πρακτικο αποτελεσμα!

Τα λεμε εμεις…για να τα ακουσουμε εμεις!

Τα ερεισματα του φιλοζωικου κινηματος προς την κοινωνια ειναι μηδαμινα.

Θα πρεπει να γινει κατανοητο οτι η ενεργη φιλοζωια βρισκεται στον δρομο.

Το facebook θα πρεπει να λειτουργει ως αυτο που είναι:

Ενα επικοινωνιακο μεσο και οχι ως καθαρτηριο της φιλοζωικης μας ανησυχιας.

Αν παρομοιασουμε την κατασταση που επικρατει στη χωρα μας – σε σχεση με τα ζωα – ως ενα μεγαλο δεντρο και τα παμπολλα περιστατικα ως ατελειωτα κλαδια και παρακλαδια του δεντρου, θα πρεπει να γινει κατανοητο οτι φροντιζοντας μονο τα κλαδια, δεν θα καταφερουμε ποτε να φτασουμε στη ριζα του προβληματος.

Θα πρεπει να καταφερουμε να δουμε τη συνολικη εικονα…

Κλεινοντας αυτην την παρεμβαση, θα θελαμε να αναφερουμε οτι η ενασχοληση μας με την ενεργη φιλοζωια σε ανωτερη κλιμακα, μας εκανε να αλλαξουμε την οπτική των πραγματων σχετικα με τα ζητηματα των ζωων και μας επηρεασε βαθυτατα.

Αλλαξε την “αξιακη” μας πυραμιδα και σιγουρα μας εκανε να νιωσουμε καλυτεροι ανθρωποι και με απλα λογια ηταν αυτο που θα ονομαζαμε…ταξιδι ζωης!!!

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Please follow and like us:
error3
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *