Βοηθήστε τις αδέσποτες γάτες από τις σκληρές καιρικές συνθήκες

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Διανύουμε μέρες με τσουχτερό κρύο, βροχές και χιόνια, φαινόμενα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των αδέσποτων σκύλων και γάτων στη χώρα μας. Κι αφού ο χειμώνας έχει μπει πλέον για τα καλά, και οι μικροί μας οικόσιτοι φίλοι που έχουν ένα ζεστό σπιτάκι απολαμβάνουν φαγητό, χάδια και παιχνίδια. Τι συμβαίνει όμως με τις αδέσποτες γάτες που έρχονται αντιμέτωπες με το σκληρό κρύο; Ας ρίξουμε μία ματιά στους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και στο πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το ποια θερμοκρασία είναι χαμηλή για μία γάτα καθώς αυτό εξαρτάται από το πάχος και την πυκνότητα της γούνας της, το ποσοστό λίπους στο σώμα της, την κατάσταση της υγείας της, την ηλικία της και άλλους παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από από τους 7 βαθμούς C, οι γάτες νιώθουν έντονα το κρύο και χρειάζονται περισσότερη τροφή για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύουν με υποθερμία και κρυοπαγήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν μία γάτα βραχεί, καθώς δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για να προστατευθούν από το έντονο κρύο, αρκετές γάτες – και ιδιαίτερα τα μικρότερα σε μέγεθος γατάκια – βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το καπό ή πάνω από τις ρόδες των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους μόλις ξεκινήσει ή μηχανή.

Ένας ακόμη κίνδυνος για τις γάτες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το αντιψυκτικό (αιθυλενική γλυκόλη) που διαρρέει ορισμένες φορές από τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μία ουσία, με ιδιαίτερα ελκυστική για τα ζώα γεύση, η οποία προκαλεί έμετο, ταχύπνοια, υποθερμία, επιληπτικές κρίσεις έως και οξεία νεφρική ανεπάρκεια στο ζώο. Η έγκαιρη μεταφορά στον κτηνίατρο κρίνεται αναγκαία.

Συχνά θα έχετε παρατηρήσει τη γάτα σας να ξαπλώνει κοντά στο παράθυρο και να απολαμβάνει τον ήλιο. Όπως όλα τα ζώα ενστικτωδώς διαλέγουν σε ποιο σημείο του σπιτιού θα καθίσουν, ανάλογα με την εποχή του χρόνου.

Οι γάτες, όταν δυσανασχετούν διαμαρτύρονται βγάζοντας ήχους, που δεν μοιάζουν ακριβώς με το συνηθισμένο νιαούρισμα. Σκεφτείτε όταν συμβεί αυτό μήπως – μεταξύ άλλων – το σπίτι είναι κρύο και δεν βρίσκει κάποιο ζεστό μέρος για να ζεσταθεί.

Η θέση του σώματός της μπορεί να μας πει πολλά. Όταν τη δείτε κουλουριασμένη, με το κεφάλι της σχεδόν πάνω στα πίσω πόδια και την ουρά τότε σίγουρα κρυώνει. Οι γάτες κρυώνουν σε θερμοκρασίες κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου.

Εάν το σπίτι σας για οποιοδήποτε λόγο έχει χαμηλές θερμοκρασίες δώστε στη γάτα σας μία μικρή κουβέρτα να χωθεί μέσα. Μπορείτε φυσικά να την πάρετε στην αγκαλιά σας, αν και μάλλον θα πάρει μόνη της την πρωτοβουλία.

***

Πώς μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τις γάτες όταν οι καιρικές συνθήκες είναι σκληρές;

  • Φροντίζουμε να τους παρέχουμε περισσότερη τροφή απ’ ό,τι συνήθως, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Προτιμούμε ξηρά τροφή και όχι κονσέρβα, που μπορεί σε χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσει. Επίσης φροντίζουμε να έχουν άφθονο φρέσκο νερό το οποίο αλλάζουμε τακτικά, κατά προτίμηση σε πλαστικό και όχι μεταλλικό μπολ, το οποίο επίσης μπορεί να παγώσει.
  • Εφόσον διαθέτουμε χώρο, κατασκευάζουμε αυτοσχέδια σπιτάκια με ξύλινες σανίδες, ή αν δεν πιάνουν τα χέρια μας, καταφεύγουμε στην αγορά κάποιου έτοιμου από πλαστικό (σκυλόσπιτο). Οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή δεν είναι κατάλληλη, γιατί το μέταλλο ευνοεί τη διάχυση της όποιας θερμότητας από το εσωτερικό προς το περιβάλλον. Τα σπιτάκια πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε προστατευμένα από τον αέρα, το χιόνι και τη βροχή σημεία, καλύπτοντας ελαφρώς με πλαστικό την πόρτα, για ακόμη περισσότερη ζεστασιά! Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό κουβέρτες ή άλλα υφάσματα που συγκρατούν την υγρασία και προτιμούμε άχυρο ή πριονίδι.
  • Αφήνουμε κάποια ανοιχτή δίοδο ή πόρτα, σε αποθήκες και άλλου είδους βοηθητικούς, στεγασμένους χώρους που τυχόν διαθέτουμε.
  • Επίσης μπορούμε να φιλοξενήσουμε τη γατούλα της γειτονιάς στο σπίτι μας!
  • Προσοχή στη μηχανή του αυτοκινήτου. Πάντα, προτού βάλουμε μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου, χτυπάμε ελαφρώς το καπό και κοιτάζουμε τις ρόδες. Οι γάτες είτε θα φύγουν αμέσως, ή – αν έχουν εγκλωβιστεί – θα αρχίσουν να νιαουρίζουν.

***

Αντικαθιστούμε την αιθυλενική γλυκόλη από αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας με προϊόντα που περιέχουν προπυλενική γλυκόλη, ουσία περισσότερο ασφαλή για τις γάτες.

  • Πίνακας: Winter Cats by Ditz
  • Πηγη:
Please follow and like us:
error2
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *