Γράφει ο Τάσος Σαραντης
Συναγερμός για το σχέδιο της Volton να εγκαταστήσει 37 μεγαθήρια ύψους 150 μέτρων στις κορυφές του Ταϋγέτου πάνω από τα χωριά Θαλάμες, Λαγκάδα και Αγιος Νίκωνας
● Ο χώρος που προορίζεται για το αιολικό πάρκο ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000
● Ξεσηκωμός των κατοίκων που μιλούν για πλήγμα στον τουρισμό και την τοπική οικονομία.
Καμιά περιοχή της χώρας δεν φαίνεται να ξεφεύγει από το στόχαστρο της αιολικής βιομηχανίας, ούτε καν οι ανέγγιχτες μέχρι σήμερα κορυφές του νότιου Ταϋγέτου στη δυτική Μάνη, όπου η εταιρεία Volton Ελληνική Ενεργειακή Α.Ε., των εφοπλιστών Γιάννη Καϋμενάκη και Δημήτρη Μπάκου, σχεδιάζει να εγκαταστήσει 37 ανεμογεννήτριες εντός περιοχής Natura σε έναν μεγάλης σημασίας μεταναστευτικό διάδρομο των πτηνών.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν αρχίσει να οργανώνονται θεωρώντας ότι πρόκειται για καταστροφικά σχέδια που προχωρούν ερήμην τους και ζητούν στήριξη συλλέγοντας υπογραφές.
Οι ανεμογεννήτριες, που θα εγκατασταθούν στην ιστορική περιοχή της Μάνης, πάνω από τα πανέμορφα παραδοσιακά χωριά Θαλάμες, Λαγκάδα και Αγιος Νίκωνας, το τελευταίο χωριό της Μεσσηνιακής Μάνης, και θα είναι ορατές από την παραλιακή Μάνη θα έχουν ύψος 150 μέτρων.
Οι οκτώ ανεμογεννήτριες θα εγκατασταθούν στην περιοχή «Γαϊδουροβούνι» στην ομώνυμη θέση της Δημοτικής Ενότητας Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης που ανήκει στις προστατευόμενες περιοχές Natura 2000.
Είκοσι τρεις ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε θέσεις που βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες Λεύκτρου-Γυθείου, των Δήμων Δυτικής Μάνης-Ανατολικής Μάνης, και ακόμη 6 θα τοποθετηθούν στη Δημοτική Ενότητα Οιτύλου, του Δήμου Ανατολικής Μάνης.
Για την υλοποίηση του έργου θα κατασκευαστεί οδοποιία για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασης του έργου και την εσωτερική οδική διασύνδεση των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού συνολικού μήκους 48,7 χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) που κατέθεσε η εταιρεία, ο σχεδιασμός του έργου θα έχει θετικές επιδράσεις σε περιφερειακό και διαπεριφερειακό επίπεδο και πολύ μικρές δευτερεύουσες επιπτώσεις αποκλειστικά και μόνο στο τοπικό επίπεδο.
«Ομως, πρακτικά μηδενίζονται κυρίως λόγω της θέσης εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, σε ορεινή θέση, μακριά από κατοικημένες περιοχές», προσθέτει.
Παρ’ όλο που στην ίδια μελέτη αναφέρονται ονομαστικά 15 οικισμοί που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από τον αιολικό σταθμό.
Εξάλλου, στην ΜΠΕ αναγνωρίζεται ότι το υπό μελέτη έργο εντάσσεται σε περιοχή εντός του εθνικού συστήματος προστατευόμενων περιοχών και συγκεκριμένα στην Ειδική Ζώνη Διατήρησης «Ορος Ταΰγετος – Σπήλαιο Τραχήλας – Σπήλαιο Βατσινίδη» και στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας «Ορος Ταΰγετος – Λαγκάδα Τρύπης».
Και ότι, επιπλέον, το έργο χωροθετείται εντός των ορίων περιοχών οι οποίες είναι χαρακτηρισμένες Σημαντικές Περιοχές για τα πουλιά της Ευρώπης, όπως συντάχθηκαν από την οργάνωση BirdLife International.
Βράζει ο τόπος
Αποτελούμενη κυρίως από κατοίκους της περιοχής, δημιουργήθηκε η ανεξάρτητη πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Ταϋγέτου Save Mani’s Mountains, η οποία συλλέγει υπογραφές σε κείμενο με αντιρρήσεις στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών για να αναδείξει τους πιθανούς κινδύνους αυτού του εγχειρήματος, έως τις 12 Σεπτεμβρίου, οπότε λήγει η προθεσμία των ενστάσεων.
Ηδη, μέσα σε λίγες μέρες είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 2.500 υπογραφές, κάτι που δείχνει τη μαζική αντίδραση των κατοίκων της Μάνης –ντόπιων και ξένων–, επιχειρηματιών, τακτικών επισκεπτών και υποστηρικτών από όλη την Ελλάδα που ζητούν να παραμείνει ανέγγιχτο αυτό το πολύτιμο τμήμα του Ταϋγέτου.
Η πρωτοβουλία πολιτών υποστηρίζει ότι το έργο θα υποβαθμίσει τον τουρισμό, τις αξίες γης και τον πρωτογενή τομέα, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία, ότι δεν θα δημιουργήσει τοπικές θέσεις εργασίας, καθώς θα χρησιμοποιηθεί εισαγόμενο προσωπικό και εξοπλισμός, αλλά αντίθετα θα θέσει σε κίνδυνο υφιστάμενες θέσεις εργασίας και ότι η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα αφορά το εθνικό δίκτυο και όχι τις τοπικές κοινότητες που θα εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά την ενέργεια που λαμβάνουν από τις μεγάλες εταιρείες.
Κι ακόμη, ότι τεράστιες ανεμογεννήτριες θα αλλάξουν για πάντα τη φυσική ομορφιά του τοπίου με την οπτική και ακουστική ρύπανση που προκαλούν, ότι η κατασκευή και η λειτουργία ανεμογεννητριών απειλεί την άγρια ζωή, ιδιαίτερα τα πτηνά, ενώ υπενθυμίζουν ότι μετά τη σύντομη διάρκεια ζωής τους δεν απομακρύνονται και αφήνουν πίσω τους τοξικά υλικά, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το περιβάλλον.
Τέλος, ανησυχούν για τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιών, καθώς με την περιοχή ήδη ευάλωτη στην κλιματική αλλαγή, το έργο θα μειώσει την υγρασία του εδάφους, ενώ οι πυλώνες μεταφοράς ρεύματος και η πιθανότητα ατυχήματος ενισχύουν περαιτέρω αυτόν τον κίνδυνο.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γνωμοδοτήσει για το έργο το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Μάνης και όπως διαφαίνεται η θέση του θα είναι αρνητική.
efsyn.gr
©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ