Η Τουρκία εγκρίνει την αμφιλεγόμενη θανάτωση αδέσποτων σκύλων
Η ρήτρα ευθανασίας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα λέει ότι οι σκύλοι θα καταστρέφονται εάν «παρουσιάζουν κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπων και ζώων».
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε τη Δευτέρα μια κίνηση ευθανασίας μερικών από τα τέσσερα εκατομμύρια αδέσποτα σκυλιά της χώρας, ένα μέτρο που οι αντίπαλοι λένε ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια τεράστια σφαγή ζώων.
Το επίμαχο άρθρο, μέρος ενός σχεδίου νόμου για την τύχη των ζώων, λέει ότι όσοι είναι άρρωστοι ή κρίνονται επιθετικοί πρέπει να καταδικαστούν.
Το υπόλοιπο νομοσχέδιο συζητείται σήμερα και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες.
Η κυβέρνηση λέει ότι η ρήτρα ευθανασίας είναι απαραίτητη για την πρόληψη των επιθέσεων από σκύλους και της εξάπλωσης της λύσσας.
Λέει ότι τα άλλα άστεγα σκυλιά πρέπει να συλληφθούν μαζικά, να τοποθετηθούν σε καταφύγια ζώων και να τεθούν για υιοθεσία.
Οι επικριτές λένε ότι το να βασίζεσαι σε καταφύγια ζώων και στην υιοθεσία είναι τελικά ανέφικτο λόγω των αριθμών που εμπλέκονται.
Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των ζώων, που φοβούνται ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί κάλυψη για μια τεράστια θανάτωση παρά τις κυβερνητικές αρνήσεις, αντ’ αυτού υποστηρίζουν μια εκστρατεία μαζικής στείρωσης.
Οι βουλευτές άρχισαν να εξετάζουν το νομοσχέδιο με 17 ρήτρες την Κυριακή, όταν οι βουλευτές που αντιτάχθηκαν στο μέτρο διαμαρτυρήθηκαν φορώντας λευκά γάντια βαμμένα με ψεύτικο αίμα.
Η συναισθηματική συζήτηση αναβίωσε τις μνήμες μιας τραγωδίας του 1910, όταν οι οθωμανικές αρχές συγκέντρωσαν περίπου 60.000 αδέσποτα σκυλιά στην Κωνσταντινούπολη και τα έστειλαν σε έναν έρημο βράχο στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Χωρίς να φάνε τίποτα άλλο, τα σκυλιά έκαναν κομμάτια το ένα το άλλο.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πριν από τη συζήτηση ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα «όπως καμία άλλη πολιτισμένη χώρα» και το οποίο «αυξάνεται εκθετικά».
Ο πρόεδρος, του οποίου το συντηρητικό κόμμα AKP και οι σύμμαχοί του κατέχουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, δήλωσε την Τετάρτη ότι ο κόσμος θέλει «ασφαλείς δρόμους».
Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο ελέγχει την Κωνσταντινούπολη και άλλες μεγάλες πόλεις, έχει πει ότι οι δήμαρχοι του δεν θα εφαρμόσουν τον νόμο εάν αυτός ψηφιστεί.
Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένου του κοινοβουλίου.
Η ρήτρα ευθανασίας που εγκρίθηκε τη Δευτέρα λέει ότι οι σκύλοι θα καταργηθούν εάν «παρουσιάζουν κίνδυνο για τη ζωή ή την υγεία ανθρώπων και ζώων, επιδεικνύουν ανεξέλεγκτη αρνητική συμπεριφορά, έχουν μεταδοτική ή ανίατη ασθένεια ή των οποίων η υιοθεσία απαγορεύεται».
Η κυβέρνηση είπε ότι οι δήμαρχοι που αρνούνται να εφαρμόσουν τον νόμο μπορεί να φυλακιστούν.
Απαγόρευσε την πρόσβαση των επισκεπτών στο κοινοβούλιο για να αποφευχθούν περαιτέρω διαμαρτυρίες.
Agence France-Presse
Μεταφραση:
©etetrapodotypia.gr team