Στην Ελλάδα, ο θάνατος ενός χάσκι αναζωπυρώνει τη συζήτηση για την κακοποίηση ζώων

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Ο Όλιβερ βρέθηκε στα τέλη Νοεμβρίου από τον ιδιοκτήτη του, ματωμένο και με σπασμένα πλευρά, στο χωριό Αράχωβα, κοντά στους Δελφούς.

Άνοιξε έρευνα ενώ στα κοινωνικά δίκτυα εκτοξεύτηκε κάλεσμα για τουριστικό μποϊκοτάζ του δημοφιλούς αυτού χειμερινού προορισμού.

Της Marina Rafenberg

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ

Η ιστορία του Oliver, ενός 8χρονου γεροδεμένου, που πέθανε από τραύματα, έχει βγάλει φωτιά στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα εδώ και δύο μήνες.

Στις 26 Νοεμβρίου, μετά από εικοσιτετράωρο αγνοούμενο, ο Όλιβερ βρέθηκε από τον ιδιοκτήτη του στον κήπο του στο χωριό Αράχωβα αιμόφυρτο, με σπασμένα πλευρά και χτυπήματα στο κεφάλι.

Ο ιδιοκτήτης υποβάλλει καταγγελία και η αστυνομία ξεκινά έρευνα.

Μια πρώτη αυτοψία από έναν κτηνίατρο που ακολούθησε το ζώο ανέφερε ξυλοδαρμούς, βασανιστήρια και ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση, η οποία θα μπορούσε να είχε διαπραχθεί μόνο από άνθρωπο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, το ελληνικό Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε έρευνα για τον εντοπισμό του/των ενόχου/ών.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το hashtag #cancelarachova εξαπλώνεται καλώντας σε μποϊκοτάζ της Αράχωβας, ενός δημοφιλούς χειμερινού προορισμού, όχι μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών και ένα διάσημο χιονοδρομικό κέντρο.

Ο τότε υπουργός Εργασίας (τώρα Υγείας) Άδωνις Γεωργιάδης αντέδρασε στο κοινωνικό δίκτυο Χ: «Αυτό το έγκλημα είναι σκανδαλωδώς απάνθρωπο.

Η κοινότητα της Αράχωβας οφείλει να βοηθήσει τις Αρχές να βρουν τον/τους δράστη/ους αυτής της πράξης.

Οι ενώσεις για τα δικαιώματα των ζώων καταγγέλλουν ιδιαίτερα την έλλειψη σιωπής μεταξύ των κατοίκων που δεν θέλουν να καταθέσουν στην αστυνομία.

«Πολλές περιπτώσεις κακοποίησης ζώων στην Ελλάδα γίνονται στην ύπαιθρο, όπου η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει καλά τη δουλειά της γιατί στα χωριά όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους, είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους να καταθέσουν εναντίον ενός γείτονα…», υπογραμμίζει η Ειρήνη Μολφέση, πρόεδρος. της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Προστασίας Ζώων.

Ο δήμαρχος Αράχωβας Γιάννης Σταθάς, ωστόσο, θέλησε να αντιδράσει σε αυτή την καμπάνια μποϊκοτάζ στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1:

«Δεν μας ενδιαφέρει να έρχεται κόσμος [σε διακοπές]. Για εμάς το πιο σημαντικό είναι η ασφάλεια όλων και δεν θέλουμε να κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένας ψυχοπαθής –γιατί ένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να κάνει τέτοια πράγματα. »

Η ένωση ξενοδόχων Αράχωβας χαρακτήρισε και αυτή τη δολοφονία «πράξη μίσους», αλλά θεωρεί ότι όλοι οι έμποροι και οι κάτοικοι του χωριού «δεν μπορούν να κριθούν όλοι με τον ίδιο τρόπο στο Διαδίκτυο».

Καμία πρόοδος στην έρευνα

Μετά από λίγες μέρες ηρεμίας στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μια νέα ανατροπή σημειώθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου:

η τεχνογνωσία ενός κτηνιάτρου που είχε αναθέσει η αστυνομία διέρρευσε στον ελληνικό Τύπο και υπέδειξε ότι ο Όλιβερ πέθανε μετά από επίθεση από μια αγέλη σκύλων.

Για τη Μάρθα Πουλτίδου, πρόεδρο του Ελληνικού Κινήματος κατά της Κακομεταχείρισης των Ζώων, «προσπαθούνε να θάψουνε το θέμα».

«Δραστηριοποιούμαι σε μια ένωση για τα δικαιώματα των ζώων για σαράντα χρόνια και μπορώ να βεβαιώσω ότι αυτός ο σκύλος σκοτώθηκε από το χέρι ενός άνδρα, δεν είχε σημάδια από δαγκώματα που να υποδηλώνουν ότι είχε δεχτεί επίθεση από άλλα σκυλιά…

Ζητήσαμε νέα κτηνιατρική εμπειρογνωμοσύνη με άλλους συλλόγους», διευκρινίζει.

Η Μάρθα Πουλτίδου πιστεύει ότι ο συγγραφέας θα ήταν «κάποιος με επιρροή που έχει διασυνδέσεις υψηλού επιπέδου».

Η Ειρήνη Μολφέση κρίνει ότι «η αστυνομία δεν συνέλαβε τον ένοχο και ότι προσπαθεί να καλύψει την ανικανότητά της».

Στις 5 Ιανουαρίου, στον λογαριασμό του στο Facebook, ο Αντώνης Ζαπάντης, ένας από τους δικηγόρους του ιδιοκτήτη του Oliver, έσκασε:

«Είμαι πραγματικά αηδιασμένος. (…) Ο λόγος ? Οι αξιωματικοί, που θα έπρεπε να κάνουν τη δουλειά τους, ΔΕΝ το κάνουν. »

Παρά την έλλειψη προόδου στην έρευνα, η Μάρθα Πουλτίδου παραμένει αποφασισμένη και σκοπεύει να κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι ο ένοχος θα οδηγηθεί στη δικαιοσύνη «γιατί μέσω της υπόθεσης του Oliver, θέλουμε να αποδώσουμε δικαιοσύνη στα χιλιάδες ζώα που υφίστανται κακομεταχείριση σε αυτή τη χώρα.

Τους πρώτους εννέα μήνες του 2023, οι καταγγελίες για κακοποίηση ζώων ξεπέρασαν τις 8.200, αλλά μόνο 370 άτομα συνελήφθησαν και δικάστηκαν, σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία.

Και σύμφωνα με την Ειρήνη Μολφέση, «αυτά τα στοιχεία για τη βία κατά των ζώων απέχουν ακόμη πολύ από την πραγματικότητα».

Το 2020, η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε νόμο που μετατρέπει την κακοποίηση ζώων από απλό πλημμέλημα σε έγκλημα «που τιμωρείται με φυλάκιση έως και δέκα χρόνια» και «πρόστιμα που κυμαίνονται από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ».

«Οι αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το θέμα»

Ωστόσο, αυτή η νομοθετική αλλαγή αφορά κυρίως σκύλους και γάτες.

«Ωστόσο, έχουμε συχνά προβλήματα με πεινασμένες αγελάδες ή γαϊδούρια που μεταφέρουν πολύ βαριά φορτία», σημειώνει η Ειρήνη Μολφέση.

Πάνω απ’ όλα όμως, ο νόμος που ψηφίστηκε σπάνια εφαρμόζεται.

«Τα αστυνομικά τμήματα δεν κάνουν τη δουλειά τους και οι δίκες σπάνια καταλήγουν σε φυλάκιση των δραστών αυτών των εγκλημάτων ή μεγάλα πρόστιμα.

Η δικαιοσύνη αργεί και μετά από πέντε χρόνια, τα γεγονότα έχουν λήξει», λέει η Ρίτσα Ανεστοπούλου του Ελληνικού Κινήματος κατά της Κακοποίησης των Ζώων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Ειρήνη Μολφέση, «το 2017, σχεδόν 200 Έλληνες αστυνομικοί εκπαιδεύτηκαν με ειδικούς για το θέμα αυτό που ήρθαν ειδικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τι έχουν γίνει; »

Η ακτιβίστρια πιστεύει ότι «οι αρχές πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το θέμα γιατί η κακοποίηση ζώων συνδέεται συχνά με την ενδοοικογενειακή βία και τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, ειδικά μετά την οικονομική κρίση και την πανδημία, αυτά τα φαινόμενα εκρήγνυνται και είμαστε πίσω από την εποχή. σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Για τους τρεις ακτιβιστές, η εκπαίδευση για την καλή διαβίωση των ζώων ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία:

«Η ευαισθητοποίηση αυτού του ζητήματος στα σχολεία είναι απαραίτητη. »

Με την κάλυψη της ιστορίας του Oliver από τα μέσα ενημέρωσης, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων είχαν ζητήσει, τον Δεκέμβριο, να γίνει δεκτός από τον συντηρητικό πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο πίστευαν ότι ήταν ευαίσθητος σε αυτό το θέμα από τότε που υιοθέτησε πριν από λίγα χρόνια, ένα σκύλο που ονομάστηκε Φιστίκης.

Όμως οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου (του αρχηγού της κυβέρνησης) παρέμειναν κλειστές γι’ αυτούς.

Marina Rafenberg

Ανταποκριτρια της εφημερίδας LE MONDE στην Αθήνα

Διαβάστε το άρθρο στα γαλλικά εδω:

https://www.lemonde.fr/international/article/2024/01/18/en-grece-la-mort-d-un-husky-relance-le-debat-sur-la-maltraitance-animale_6211412_3210.html?fbclid=IwAR2DjBxO-y4Q4dWMEIRG2VcKTLWakuyPukB1f91izng9zuZtcsFNvAgc49I

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα LE MONDE στις 18/1/2024

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error4
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *