Τι σκοτωνει τα ψάρια από την Κάρλα, που έρχονται νεκρά σε χρώμα μπλε μέσα στον Παγασητικό, πέραν του ευτροφισμού;

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Μήπως χημικές ενώσεις από ότι έβγαλαν οι Πλημμύρες στην λίμνη από φυτοφάρμακα, έως χημικά καθαρισμού ακόμα και ραδιενεργά απόβλητα των Ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο;

Θα έχουμε υπεύθυνη και σωστή ενημέρωση από κανέναν;

Ο Πρωθυπουργός της Χώρας τι λέει για όλα αυτά;;;

Ποια είναι η αιτία που σκότωσε τα ψάρια στο Βολο;

Που είναι η χημική ανάλυση;

Γιατί επιστήμονες υποδεικνύουν μόνο την καύση τους;

Μετά τις πλημμύρες του «Ντάνιελ», η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες, όπως και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο.

Ενα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών από την αεροπορική βάση εισχώρησαν στη λίμνη που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

“Τι σκότωσε χιλιάδες ψάρια στη Μαγνησία;

Γραφει ο

Τάσος Σαραντής

Προδιαγεγραμμένος ο θάνατός τους στην Κάρλα από την υπερχείλιση που προκλήθηκε από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας «Ντάνιελ» με αποτέλεσμα την εισχώρηση κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών στη λίμνη.

Από εκεί ξεβράστηκαν στις ακτές του Παγασητικού έπειτα από το άνοιγμα του θυροφράγματος για τη διοχέτευση των πλεοναζόντων υδάτων.

Ενας συνδυασμός των τρεχουσών συνθηκών είναι η αιτία που δεκάδες χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράζονται στις ακτές και στις παραλίες του Παγασητικού Κόλπου που βρίσκονται κοντά στον Βόλο και επιπλέουν στα παράκτια ύδατα.

Μετά τις πλημμύρες του «Ντάνιελ» η Κάρλα υπερχείλισε και σκέπασε πολλές καλλιέργειες, όπως και τις εγκαταστάσεις του στρατιωτικού αεροδρομίου στο Στεφανοβίκειο.

Ενα κοκτέιλ φυτοφαρμάκων και τοξικών χημικών από την αεροπορική βάση εισχώρησαν στη λίμνη που σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν τον προδιαγεγραμμένο θάνατο των ψαριών της και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.

Το άνοιγμα του θυροφράγματος για να διοχετευτούν τα πλεονάζοντα ύδατα στη λεκάνη του Παγασητικού είχε αποτέλεσμα τα ήδη νεκρά ψάρια του γλυκού νερού να διοχετεύονται στη θάλασσα, αλλά και όσα επέζησαν να μην αντέξουν μέσα στο θαλασσινό νερό λόγω της απότομης διαφοράς στην αλατότητα.

Πρόκειται κυρίως για νεαρά ψάρια γλυκού νερού, όπως κυπρίνοι και πεταλούδες, τα οποία οδηγήθηκαν στον Παγασητικό μέσω της σήραγγας της Κάρλας.

Δυσοσμία

Δυστυχώς, παρ’ όλη τη θλίψη που προκαλεί το απόκοσμο θέαμα εξαιτίας της ευρείας έκτασής του και της αποπνικτικής δυσοσμίας από τα αποσυντιθέμενα ψάρια που μετατρέπει τις ακτές της περιοχής σε εφιαλτικό τοπίο για κατοίκους και επισκέπτες, το φαινόμενο δεν είναι καινούργιο. Κάθε χρόνο τέτοια εποχή στην Κάρλα εκβράζονται χιλιάδες νεκρά ψάρια λόγω έλλειψης οξυγόνου και των υψηλών θερμοκρασιών.

Μάλιστα τον περσινό Αύγουστο, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) είχε καταθέσει μήνυση κατά παντός υπευθύνου εξαιτίας της επανάληψης του φαινομένου, υποστηρίζοντας ότι το έργο της Κάρλας δεν πληροί τους τρεις βασικούς άξονες για τους οποίους έγινε, ένας από τους οποίους είναι η περιβαλλοντική αποκατάσταση με την πλήρωση του υδροφόρου ορίζοντα, τη βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής και την επαναφορά της πανίδας και χλωρίδας που είχαν εκλείψει.

Για την επίτευξη των στόχων του έργου αναγκαία προϋπόθεση ήταν και είναι η πλήρωση του ταμιευτήρα της λίμνης με επαρκή ποσότητα νερού, το οποίο θα εισέρχεται με φυσικό τρόπο από τους χειμάρρους της περιοχής αλλά κυρίως από μεταφερόμενες ποσότητες νερού με άντληση από τον Πηνειό ποταμό.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήθηκε και λειτουργεί από το 2014 ένα νέο ισχυρό αντλιοστάσιο στον κόμβο της παλαιάς Ε.Ο. με τον δρόμο προς Συκούριο.

Το αντλιοστάσιο αυτό θα έπρεπε ήδη να έχει πληρώσει τη λίμνη έως τη στάθμη δοκιμής αντοχής του φράγματος στα περίπου 50 μέτρα -κάτι που δεν έγινε ποτέ- και στη συνέχεια να διατηρεί την ποσότητα νερού περίπου στη στάθμη των 49,5 μέτρων, ώστε να υπάρχει το ελάχιστο οικολογικό όριο των περίπου 47 μέτρων για τη διατήρηση της ζωής για το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

Το προβλεπόμενα έργα δεν απέδωσαν, ενώ κάποια δεν ολοκληρώθηκαν και η κακοκαιρία «Ντάνιελ» έφερε τα πάνω-κάτω πλημμυρίζοντας τη Θεσσαλία και διογκώνοντας την Κάρλα κατά πέντε φορές.

Η λύση της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το κλείσιμο του θυροφράγματος την Παρασκευή με την τοποθέτηση ενός προστατευτικού διχτυού, ώστε να εμποδίζεται η μεταφορά ψαριών γλυκού νερού στον Παγασητικό κόλπο, απλώς θα μετατοπίσει το πρόβλημα καθώς ναι μεν θα αποσυμφορήσει τις ακτές του Παγασητικού, αλλά τα ψάρια θα πεθαίνουν μέσα στην Κάρλα.

«Η ρύπανση αυτή απειλεί την ποιότητα των υδάτων, διαταράσσει την οικολογική ισορροπία και θέτει σε κίνδυνο τα αλιεύματα του κόλπου, με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και τη δημόσια υγεία» επισημαίνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας

«Αμεση προτεραιότητα αποτελεί η απομάκρυνση των νεκρών ψαριών από τις παραλίες και τα παράκτια ύδατα, για να σταματήσει η υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

»Η ρύπανση αυτή απειλεί την ποιότητα των υδάτων, διαταράσσει την οικολογική ισορροπία και θέτει σε κίνδυνο τα αλιεύματα του κόλπου, με σοβαρές επιπτώσεις για την τοπική οικονομία και τη δημόσια υγεία» επισημαίνει η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας που είχε ζητήσει από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να κλείσει το θυρόφραγμα τουλάχιστον δύο καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να μην υπάρξουν οικονομικές και άλλες επιπτώσεις στη Μαγνησία, αλλά δεν εισακούστηκε.

Μικροβιακό φορτίο

Το κλείσιμο του θυροφράγματος είχε ζητήσει και ο Ιατρικός Σύλλογος Βόλου τον περασμένο Ιούνιο έπειτα από μετρήσεις που πραγματοποίησε σε αστικές παραλίες του Βόλου, αναφέροντας ότι η Κάρλα τροφοδοτεί τον Παγασητικό με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, νιτρικά που μπορεί να οδηγήσουν σε ευτροφισμό, αλλά και βαρέα μέταλλα που μπορεί να επηρεάσουν στο μέλλον τη βιοποικιλότητα του κόλπου και φυσικά τους κατοίκους.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου και το σοκαριστικό περιστατικό με τα νεκρά ψάρια, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για συστηματική και ολοκληρωμένη παρακολούθηση και αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων και της συνολικής οικολογικής κατάστασης του κόλπου (π.χ. βιοδείκτες ρύπανσης, δείκτες βιοποικιλότητας).

Η άμεση και διαφανής δημοσιοποίηση αυτών των δεδομένων είναι απολύτως κρίσιμη, τονίζει η ΠΠΜ”.

efsyn.gr

ΤΙ ΤΟΥΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΑΝ ΠΕΣΕΙ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ;

ΣΗΜΑΣΙΑ, ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ…

ΤΟ ΘΕΑΜΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΕΚΘΕΤΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ!

Είναι εις γνώση του δημαρχισκου Βόλου, ότι υπήρχαν ραδιενεργά που διέρρευσαν με την πλημμύρα Ντάνιελ;

Αλήτες-δολοφόνοι κρύβουν την αλήθεια;

Εδωσε εντολη η Νομαρχια Θεσσαλιας να θαβονται στην κοιτη ποταμου τα νεκρα ψαρια που κουβαλανε στα σωθικά τους, τα τοξικα που ξεπλυθηκαν απο το Στεφανοβικειο.

Στα π@π@ρια τους, αν κατω απο αυτη την κοιτη, υπάρχει υδροφορος οριζοντας, που τροφοδοτει γεωτρησεις, απο οπου βγαινει ποσιμο νερο για υδρευση.

Στα π@π@ρια τους, αν με την πρωτη βροχή, το νερο θα κατεβασει στον υδροφορο οριζοντα πτωμαϊνη και χολέρα…

Μια ωραια ατμοσφαιρα ειμαστε…

ΟΡΓΙΣΤΕΙΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ ΖΩΟΚΤΟΝΟΥΣ-ΔΑΣΟΚΤΟΝΟΥΣ-ΓΕΝΟΚΤΟΝΟΥΣ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΖΩΗΣ!

ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΓΥΡΙΣΤΟ!

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ , ΑΓΝΟΙ ΦΙΛΟΖΩΟΙ!!!

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error4
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *