Πείτε ΟΧΙ στο επικίνδυνο κτηνιατρικό φάρμακο LIBRELA!

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Προχωρούν τα πράγματα στις ΗΠΑ.

Εχει κατατεθεί αυτή η ομαδική αγωγή κατά της Zoetis (9 Οκτωβρίου 2024).

Προφανώς αυτή είναι μόνο μία από τις τουλάχιστον 3 ομαδικές αγωγές.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι στις ΗΠΑ (σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες) οι παρενέργειες της Librela αναγράφονται πάντα στο ένθετο συσκευασίας.

Η Librela βγήκε στην αγορά εκεί μόνο το 2023.

Εάν η αγωγή είναι επιτυχής εκεί, τότε ελπίζουμε ότι θα έχει «μεγάλες συνέπειες» και για εμάς.

Ακολουθεί η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ του κειμένου στον σύνδεσμο:

Hartney v. Zoetis, Inc.
Κατατέθηκε: 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2024 ◆§ 2:24-CV-09698

• Η καταγγελία:

Μια ομαδική αγωγή κατηγορεί τον κατασκευαστή του φαρμάκου για την οστεοαρθρίτιδα σκύλων Librela ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για τους κινδύνους της θεραπείας.

ΕΝΑΓΟΜΕΝΟΣ:

Zoetis, Inc.

ΝΟΜΟΣ(ΟΙ):

Νόμος περί απάτης καταναλωτών του Νιου Τζέρσεϋ, Νόμος περί ευθύνης προϊόντων του Νιου Τζέρσεϊ

ΠΟΛΙΤΕΙΑ: Νιου Τζέρσεϊ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

Ψεύτικη διαφημιστική απάτη

Μια προτεινόμενη ομαδική αγωγή κατηγορεί τον κατασκευαστή του φαρμάκου για την οστεοαρθρίτιδα σκύλων Librela ότι δεν προειδοποίησε επαρκώς τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων για τους κινδύνους του προϊόντος και ότι παριστάνει ότι η θεραπεία ήταν ασφαλής και αποτελεσματική για τους σκύλους.

Η αγωγή 38 σελίδων λέει ότι το Librela, η επώνυμη έκδοση του bedinvetmab, έχει συνδεθεί με χιλιάδες αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών σε σκύλους, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών συμπεριφοράς, ακράτειας ούρων, επιληπτικών κρίσεων, επιδείνωσης των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας και θανάτου. Σύμφωνα με την αγωγή, δεν υπάρχει διαθέσιμο αντίδοτο σε περίπτωση που ένα κατοικίδιο εμφανίσει ανεπιθύμητη αντίδραση στο φάρμακο μακράς δράσης, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA το 2023 για τη θεραπεία του πόνου που σχετίζεται με την οστεοαρθρίτιδα και χορηγείται κάθε μήνα με ένεση.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το Librela από τον κατασκευαστή Zoetis, την κορυφαία σε πωλήσεις εταιρεία στον κόσμο για την υγεία των ζώων, προκάλεσαν “ζημιές εκατομμυρίων δολαρίων στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων”, αν και η εταιρεία συνεχίζει να ισχυρίζεται μέχρι σήμερα ότι το φάρμακο είναι ασφαλές για σκύλους.

Σύμφωνα με τις περιπτώσεις, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων είχε λάβει περισσότερες από 3.800 αναφορές για παρενέργειες της Librela μέχρι το τέλος του περασμένου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων Αναφορών Ύποπτων Ανεπιθύμητων Ενεργειών Φαρμάκων περιέχει επί του παρόντος σχεδόν 20.000 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με το Librela, οι περισσότερες από τις οποίες ταξινομούνται ως «συστημικές διαταραχές», προσθέτει η αγωγή.

Η μήνυση αναφέρει περαιτέρω ότι το Κέντρο Κτηνιατρικής του FDA ειδοποίησε τη Zoetis τον Νοέμβριο του 2023 ότι ο ιστότοπος Librela έκανε ψευδείς ή παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Ανάλογα με την περίπτωση, οι ισχυρισμοί σχετικά με την αποτελεσματικότητα του προϊόντος βασίζονται σε δύο μελέτες που χρηματοδοτούνται από την εταιρεία, οι μέθοδοι των οποίων έχουν αμφισβητηθεί από τότε σε μια έκθεση που δημοσιεύεται στο περιοδικό Veterinary Evidence.

Η αγωγή Librela επιδιώκει να καλύψει οποιονδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες αγόρασε Librela κατά τη διάρκεια του ισχύοντος νόμου παραγραφής και του οποίου το κατοικίδιο παρουσίασε ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα εντός έξι μηνών από τη χορήγηση της Librela:

*Αύξηση του αζώτου της ουσίας

του αίματος (BUN)

*Λήθαργος

*εμετός

*ανορεξία

*χωλότητα

*βήχας

*λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος

*βακτηριδιακή μόλυνση του δέρματος

*δερματίτιδα

*δερματικοί όγκοι

* ερύθημα (ερυθρότητα του δέρματος
ή των βλεννογόνων)

*δερματικές κύστεις

*πόνος κατά την ένεση

* ιστιοκύττωμα (καλοήθης
ανάπτυξη/όγκος στο δέρμα)

* αταξία (απώλεια συντονισμού και
μυϊκού ελέγχου στα πόδια)

*επιληπτικές κρίσεις

*Αναφυλαξία

* κνησμός (φαγούρα στο δέρμα)

* πρήξιμο του προσώπου

* έλλειψη αποτελεσματικότητας

* Αυξημένα σάλια

* Τρέμουλο.

*Αγωνία, άγχος, ανησυχία, ένταση

* αλλαγές συμπεριφοράς.

*πολυουρία

* Ακράτεια ούρων

* Απώλεια όρεξης

* Αυξημένη ή μειωμένη δίψα

* Αδυναμία οπίσθιων τεταρτημορίων

* Αδυναμία να περπατήσει

* Νέες ή επιδεινούμενες επιληπτικές κρίσεις

* βλάβη οργάνων

* Επιδείνωση των συμπτωμάτων οστεοαρθρίτιδας

* επιδείνωση του πόνου

Και:

* ΘΑΝΑΤΟΣ.

https://www.classaction.org/news/librela-lawsuit-says-zoetis-failed-to-warn-pet-owners-about-dangers-of-canine-osteoarthritis-drug?fbclid=IwY2xjawGCSkJleHRuA2FlbQIxMAABHfCv_2OGxGj6A98gle7UkFY5TqqscHPZZ2EcK2U2bSzW4_p4PgYOkA3_XQ_aem_spAWX4x84sChfDrg206p4A

Via Αρετή Μπουρνά

©️ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

Please follow and like us:
error4
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *