Δεν υπαρχει υπερπληθυσμος στα αγρια ζωα… Αυτοι που βαφτιζονται “διαχειριστες του υπερπληθυσμου της αλεπους”, εμεις τους βαφτιζουμε “χομπιστες δολοφονους”

Η ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΖΩΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ

Τον Ιανουαριο του 2015 το ΥΠΑΑΤ με καταπτυστη αποφαση του και με διαταγες απο εξωθεν, στηριζει και με τη βουλα το κυνηγι και τους νεους κυνηγους, δινοντας τους το ελευθερο να συλλεγουν ουρες αλεπουδων προς 13 ευρω για καθε θηρευμενο ζωο.

Η Αθλιοτητα στο μεγαλειο της…

Κρατος ανικανο…

Πολιτες αναισθητοι…

Ζωντοβολα επιστημονες των κρατικων υπηρεσιων…

Ανθρωπινα κεφαλια ηθελαν να επικηρυξουν, αλλα την πληρωσαν οι αλεπουδες που δεν ψηφιζουν.

Τελικα ειναι να αναρωτιεται κανεις ποιος εχει τη λυσσα.

Αραγε συμβαινει μονο σε τετραποδα πλασματα της αγριας και ημερης πανιδας της χωρας μας?-αν συμβαινει τελικα-η ο ιος μεταλλαχθηκε και προκειται για ενα νεο στελεχος που εμεις θα το ονομασουμε ανθρωπολυσσα?…

Αφενος γιατι δεν ειμαστε επιστημονες ερευνητες, για να δωσουμε καταλληλες ονομασιες και αφεταιρου γιατι αυτος που νοσει απο αυτο δεν εχει απλα προβλημα στον εγκεφαλο, αλλα λειτουργει κατω απο καθοδηγηση, προκειμενου να δημιουργησει περαιτερω προβληματα στα ηδη υπαρχοντα, μιας και τον βοηθουν οι συγκυριες…

Σε ολους αυτους τους καθυστερημενους υπανθρωπους, νεκρα σκουπιδια με τις ανυπαρκτες ψυχες τους, ευχομαστε να γινουν αλεπουδες και αλλα αγρια ζωα στην επομενη ζωη τους και να αντιστραφουν οι οροι.

Πως θα τους φαινονταν αραγε, αν αρχισουν καποιοι να σκοτωνουν ηλιθιους, για να σωσουν τη γη που πληττεται απο τον υπερπληθυσμο τους???

Διαβαστε την αποφαση του ΥΠΑΑΤ για την επικυρηξη της αλεπους προς 13 ευρω την… ουρα:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Αριθ. Πρωτ. : 16/1973

ΓΕΝ Δ/ΝΣΗΒΙΩΣΙΜΗΣ ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Δ/ΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΤΜΗΜΑ ΖΩΑΝΘΡΩΠΟΝΟΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αχαρνών 2 Αθήνα 10176

Πληρ. Μ.Τζανή/Λ.Κορού

Τηλ. 2102125727/25 fax 2108252614

e-m ail: ka6u058@minagric.gr

ka6u041@minagric.gr

ΠΡΟΣ:

Πίνακα διανομής

ΘΕΜΑ:

Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων τo φθινόπωρο του 2014 -Συμπληρωματικές Οδηγίες

ΑΠΟΦΑΣΗ

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Έχοντας υπόψη:

Τις διατάξεις:

1. α)της παραγράφου ε)του άρθρου 1 της υπ’αριθ. 331/10301-25/01/2013 (ΦΕΚ 198 τ. Β! ) Kοινής Yπουργικής Aπόφασης «Πρόγραμμα επιτήρησης και καταπολέμησης της λύσσας στην Ελλάδα» όπως ισχύει

β) Των άρθρων 13 και 14 του ν. 2690/1999 «Κύρωση του Κώδικα Διοικητικής διαδικασίας κ.ά διατάξεις»(ΦΕΚ Α45).

γ)Της παραγράφου 5 του άρθρου 8 της υπ’αριθ. 272961/26-4-1982 απόφασης των Υπουργών Προεδρίας της Κυβερνήσεως και Γεωργίας «Αναμόρφωση Συλλογικών Οργάνων Γνωμοδοτικής και Αποφασιστικής αρμοδιότητας του Υπουργείου Γεωργίας» (ΦΕΚ 215 Β΄)

2.Την υπ’αριθμ. 4479/121352/29.09.2014 Υπουργική Απόφαση «Ορισμός της περιοχής διενέργειας του Προγράμματος εμβολιασμού των κόκκινων αλεπούδων τo φθινόπωρο του 2014 και καθορισμός των λεπτομερειών εφαρμογής του Προγράμματος Ενεργητικής Επιτήρησης για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς του»

3. Το υπ’αριθμ. 6943/153472/03.12.2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων

4.Το υπ’αριθμ. 118734/2979/16.12.2014 έγγραφο της Διεύθυνσης Διαχείρισης Δασών & Δ.Π. του ΥΠΕΚΑ

Αποφασίζουμε

1. Το Πρόγραμμα Αξιολόγησης της Αποτελεσματικότητας των Εμβολιασμών των κόκκινων αλεπούδων κατά της λύσσας που ακολουθεί την φθινοπωρινή εκστρατεία του 2014 ξεκινά ένα μήνα μετά από την ολοκλήρωση των εναέριων ρίψεων εμβολίων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρμογής του Προγράμματος.

Οι βασικές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθορίζονται στην υπ’αριθμ. 4479/121352/29.09.2014 Υπουργική Απόφαση.

2. Παράλληλα με τις εξόδους των συνεργείων δίωξης, οι οποίες διενεργούνται βάσει της υπ’αριθμ. 4479/121352/29.09.2014 Υπουργικής Απόφασης, και προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός δειγμάτων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών, οι κυνηγοί κατά τη διάρκεια αποκλειστικά της κυνηγετικής περιόδου και μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2015, δύνανται να προσκομίζουν κάποια επιπλέον δείγματα θανατωμένων αλεπούδων στις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές διενεργώντας εξόδους χωρίς τη συνοδεία των λοιπών μελών των συνεργείων δίωξης στις Περιφερειακές Ενότητες Εφαρμογής του Προγράμματος (Πίνακας, Παράρτημα της παρούσας).

H κατανομή των συλλεγόμενων δειγμάτων- ζώων θα διενεργείται κατά τέτοιον τρόπο ανά Περιφερειακή Ενότητα, έτσι ώστε ο απαιτούμενος αριθμός δειγμάτων- ζώων ανά 100 km² (2 ζώα ανά 100τχμ) να συλλέγεται από όλη την έκταση της επιφάνειας αυτής και όχι από το ίδιο σημείο ή από γειτονικά σημεία (Πίνακας, Παράρτημα της παρούσας).

Στην παρούσα επισυνάπτονται χάρτες των Περιφερειακών Ενοτήτων εφαρμογής του προγράμματος εμβολιασμών χωρισμένοι σε τετράγωνα 10Χ10=100τετρ.χλμ. Από κάθε τετράγωνο θα πρέπει να συλλεχθούν δείγματα από 2 θανατωμένες αλεπούδες.

Μετά την 28η Φεβρουαρίου 2015, η θανάτωση και συλλογή δειγμάτων αλεπούδων στα πλαίσια της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των εμβολιασμών διενεργείται αποκλειστικά από τα μέλη των συνεργείων δίωξης που έχουν ήδη συγκροτηθεί σε κάθε ΠΕ εφαρμογής του Προγράμματος Εμβολιασμού.

Αμέσως μετά τη θανάτωση των αλεπούδων και σε συνεννόηση με τον κτηνίατρο της κτηνιατρικής υπηρεσίας της περιοχής, οι κυνηγοί θα μεταφέρουν τα θανατωμένα ζώα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα βιοασφάλειας (Κοινή Υπουργική Απόφαση 331/10301-25/01/2013 με αρ. ΦΕΚ 198, τεύχος Β όπως ισχύει) και χρησιμοποιώντας κατάλληλη συσκευασία σε χώρο που θα τους υποδείξει η τοπική κτηνιατρική αρχή.

Για καλύτερη προετοιμασία, οι κυνηγοί θα πρέπει να ενημερώνουν τηλεφωνικά τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες από την προηγούμενη ημέρα για την ακριβή ημέρα και ώρα εξόδου τους για την συλλογή των δειγμάτων στα πλαίσια της ενεργητικής επιτήρησης.

Επίσης, αφού θανατώσουν ένα ή περισσότερα ζώα (στα πλαίσια του προγράμματος) οι κυνηγοί οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τηλεφωνικά την τοπική κτηνιατρική αρχή προκειμένου να προετοιμαστεί ο αρμόδιος κτηνίατρος για την παραλαβή του/των ζώων και τη συλλογή των δειγμάτων.

Επιπλέον, πριν από τις εξόδους τους, οι κυνηγοί θα πρέπει να συνεννοούνται με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής τους (Στοιχεία Επικοινωνίας με τις αρμόδιες ΠΕ, είναι αναρτημένα στον διαδικτυακό τόπο του ΥΠΑΑΤ,

https://www.minagric.gr/for-citizen-2/nosimata-zoon/457-lissa

Εγχειρίδιο για τον Έλεγχο και Πρόληψη της Λύσσας-Παράρτημα) και να προμηθεύονται από εκεί τα απαραίτητα υλικά συσκευασίας για τα ζώα που θανατώνουν (γάντια, μάσκες, σακούλες κ.λπ), και να λαμβάνουν σχετική ενημέρωση για τον τρόπο συλλογής των ζώων.

Υπενθυμίζεται ότι τα ζώα που προσκομίζονται και θανατώνονται θα πρέπει να ανήκουν στον υγιή πληθυσμό ζώων.

Σκοπός είναι να γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα η προσκόμιση των ζώων στους αρμόδιους κτηνιάτρους των κτηνιατρικών αρχών της κάθε περιοχής και να διενεργείται από αυτούς άμεσα η αιμοληψία από τις θανατωμένες αλεπούδες και στη συνέχεια η αποκοπή της κεφαλής, η συσκευασία και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα στα ζώα.

3 Το θανατωμένο ζώο που συλλέγεται από τους κυνηγούς θα πρέπει να συνοδεύεται μέχρι και την παραλαβή του από την αρμόδια τοπική κτηνιατρική υπηρεσία, από πλήρως συμπληρωμένο από τον κυνηγό, «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» (Παράρτημα της παρούσας). Εν συνεχεία τα λοιπά έντυπα συμπληρώνονται από την αρμόδια κτηνιατρική αρχή και τα δείγματα κωδικοποιούνται βάσει της υπ’αριθμ. 4479/121352/29.09.2014 Υπουργικής Απόφασης.

4. Οι έξοδοι των κυνηγών προς αναζήτηση αλεπούδων θα πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης τους με τους κυνηγητικούς συλλόγους ή τις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα ενημερώνονται τηλεφωνικά σε εβδομαδιαία βάση από τις τοπικές κτηνιατρικές υπηρεσίες για τον συλλεγόμενο αριθμό ζώων, έτσι ώστε να μην ξεπεραστεί όσο είναι εφικτό ο αριθμός των 2 συλλεγόμενων αλεπούδων ανά τμχ σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα Εφαρμογής του Προγράμματος.

5. Οι κυνηγοί βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των οικονομικών ενισχύσεων του έτους 2015 που θα συνταχθεί προσεχώς θα δύνανται κατόπιν αίτησής τους στις τοπικές κτηνιατρικές αρχές, να παραλαμβάνουν 13 ευρώ για κάθε νεκρή αλεπού που προσκομίζουν άμεσα μετά τη θανάτωση στην τοπική κτηνιατρική αρχή (προκειμένου να είναι εφικτή η συλλογή δειγμάτων από το ζώο), ενώ τεκμήριο για το κάθε δείγμα (αλεπού που έχει θανατωθεί) θα αποτελεί το πλήρως συμπληρωμένο «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Ενεργητικής Επιτήρησης της Λύσσας» το οποίο και θα φυλάσσεται στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία.

6. Η συλλογή αίματος από τα ζώα και κεφαλής αυτών θα διενεργείται τηρώντας όλα τα απαιτούμενα μέτρα βιοασφάλειας, από τον/τους κτηνίατρο/ους της αρμόδιας Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιοχής μετά από την προσκόμιση αλεπούδων από τους κυνηγούς ή τα συνεργεία δίωξης.

7. Βάσει των δεδομένων των ρίψεων, ο εναέριος εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί από 13/12/2014 στις ΠΕ Χαλκιδικής, Καβάλας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Δράμας οπότε η συλλογή δειγμάτων ζώων για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στις ανωτέρω ΠΕ ξεκινά στις 13/1/2015 και θα διαρκέσει για 2 μήνες.

Η έναρξη του προγράμματος αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού στις υπόλοιπες 18 Περιφερειακές Ενότητες θα καθορισθεί με εγκύκλιο του Τμήματος Ζωοανθρωπονόσων.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΜΟΣΧΟΣ ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ

Συνεχίζεται η επικήρυξη 50 ΕΥΡΩ για κάθε θηρευμένη αλεπού και το 2021…

Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται τα εξής σχετικά με την ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης της λύσσας:

“Σε συνέχεια του από 25.06.2021 Δελτίου Τύπου της υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε ότι με βάση την ετήσια ΚΥΑ 1633/297023/25.10.2021–ΦΕΚ Β’ 5016/27.10.2021 περί οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών (Β΄5016), που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης, παρ. Ε του άρθρου 6, προβλέπεται η χορήγηση ενός κατ’ αποκοπή ποσού της τάξεως των πενήντα ευρώ ανά αλεπού ανά έτος, μη δυνάμενης να υπερβεί τις σαράντα πέντε χιλιάδες (45.000 €) ευρώ, για τη συλλογή και παράδοση νεκρών αλεπούδων κατάλληλων προς δειγματισμό, μη πυροβολημένων ή δηλητηριασμένων, στις οικείες κτηνιατρικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. Ε. σημείο 1.1 για την καταβολή της ανωτέρω ενίσχυσης των δικαιούχων αυτής, ακολουθείται η εξής διαδικασία: «Αναφορικά με τα δείγματα Παθητικής Επιτήρησης οι κυνηγοί, θηροφύλακες και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες … Κτηνιατρικές Αρχές σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 6 (επισυνάπτεται στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ, βλ. παρακάτω) ενώ μαζί με κάθε δείγμα που προσκομίζουν, υποβάλλουν συμπληρωμένο το «Έντυπο Αποστολής δειγμάτων από κυνηγούς για το Πρόγραμμα Παθητικής Επιτήρησης της Λύσσας» (αναρτημένο επίσης στην ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της ΠΚΜ, βλ. παρακάτω).

Μαζί με τα ανωτέρω, κάθε κυνηγός, θηροφύλακας ή μέλος περιβαλλοντικής οργάνωσης οφείλει να προσκομίζει στις κτηνιατρικές αρχές:

α) Έγγραφο που να αποδεικνύει την ιδιότητά του (για τους κυνηγούς η άδεια θήρας δεν χρειάζεται να είναι σε ισχύ την περίοδο της αίτησης, αρκεί να ήταν σε ισχύ το ανώτερο έως και τρία χρόνια πριν),

β) ΑΦΜ,

γ) IBAN τραπεζικού λογαριασμού».

Με βάση το υπ’ αριθ. πρωτ. 1975/359805/13.12.2021 έγγραφο του τμήματος Ζωοανθρωπονόσων της Δ/νσης Υγείας των Ζώων της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ.) σας επισημαίνουμε ότι η Ελλάδα περιλαμβάνεται πλέον, στην επίσημη λίστα των χωρών, με καθεστώς απαλλαγμένου από νόσο για λοίμωξη από RABV (λύσσα).

Για τη διατήρηση του καθεστώτος απαλλαγμένου από λοίμωξη από τον ιό της λύσσας δεν αρκεί μόνο η απουσία κρουσμάτων αλλά απαιτείται η επιτήρηση του νοσήματος, ενεργητική (με εμβολιασμούς αλεπούδων κατά της λύσσας) και παθητική.

Επειδή το Πρόγραμμα εμβολιασμών για την ανοσοποίηση της άγριας πανίδας, που εφαρμόζεται από το 2013 και από το 2016 δύο φορές ανά έτος, δεν κατέστη δυνατό να εφαρμοστεί κατά το έτος 2021, η ανάγκη για την ενίσχυση της παθητικής επιτήρησης του νοσήματος γίνεται εξαιρετικά επιτακτική, σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα απαιτείται συλλογή και αποστολή στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για τη Λύσσα, ζώων που ανευρίσκονται νεκρά, είτε κρίνονται λυσσύποπτα, π.χ. μετά από δάγκωμα.

«Όλα τα θερμόαιμα ζώα αποτελούν ζώα-στόχους της παθητικής επιτήρησης της λύσσας, κυρίως όμως: θηλαστικά της άγριας πανίδας, εκτρεφόμενα ή κατοικίδια και οικόσιτα θηλαστικά, τρωκτικά, καθώς και νυχτερίδες”.

Στη σχετική ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισυνάπτεται αρχείο όπου περιλαμβάνονται:

Το υπόδειγμα 6, το σχετικό έντυπο αποστολής δειγμάτων καθώς και πίνακας και χάρτης με τα έως τώρα κρούσματα εντός του 2021 στον ευρωπαϊκό χώρο και στην Τουρκία.

https://pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=35&pressid=23154

https://pkm.gov.gr/inst/pkm/gallery///PKM%20files/Press%20Releases/211221%20%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%8D%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%83%CE%B7%20%CE%9A%CF%84%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%A0%CE%9A%CE%9C%20%CF%80%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE%20%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B7%CF%83%CE%B7%20%CE%BB%CF%8D%CF%83%CF%83%CE%B1%CF%82%20%CE%B1%CE%AF%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1%20%CE%B5%CE%BD%CE%AF%CF%83%CF%87%CF%85%CF%83%CE%B7%CF%82%20%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%85%CF%80%CE%BF%20%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%AE%CF%82%20%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%B3%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CF%80%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82%20%CE%BA%CF%81%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%BC%CE%AC%CF%84%CF%89%CE%BD.pdf

Επειδη η ιστορια ειναι πολυ παλια και δεν εχει τελειωμο, το 2004 ζητηθηκε η χρηση δηλητηριωδων δολωματων απο το Νομαρχιακο Συμβουλιο Αχαιας, μετα απο αιτημα της Κυνηγετικης Ομοσπονδιας Πελοποννησου.

Μην πατε μακρια, το ιδιο συμβαινει σε ολη την Ελλαδα στα μουλωχτα και μαζι με την εξολοθρευση των ζωων της αγριας πανιδας, οποιοδηποτε αλλο ζωο αδεσποτο, η δεσποζομενο, ακομα και πετουμενο φαει τη φολα, διοτι περι αυτης προκειται, βρισκει τραγικο θανατο.

Απίστευτο και όμως αληθινό.

Συνέβει στις 17/3/04 και αξίζει να καταγραφεί.

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Αχαϊας μετά από αίτημα της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου συζήτησε προ ημερησίας διατάξεως το θέμα της «ελεγχόμενης εξόντωσης των αλεπούδων του Ν. Αχαϊας με τη χρήση δηλητηριωδών δολωμάτων».

Το αίτημα ανέπτυξε ο πρόεδρος των κυνηγών κ. Κ. Μαρκόπουλος.

Άμεση και αποτελεσματική ήταν η αντίδραση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ., η οποία τόσο με γραπτό κείμενο όσο και με προσωπική παρέμβαση του μέλους της Θ. Κουτρούμπα επεσήμανε την απαράδεκτη προσπάθεια εξόντωσης ενός φυσικού πληθυσμού ζώων όπως οι αλεπούδες με τόσο σημαντικό ρόλοι στα αγροτικά οικοσυστήματα.

Τελικά το Νομ. Συμβούλιο απέρριψε το αίτημα.

Δημοσιεύουμε στη συνέχεια την ανακοίνωση της ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ για το παραπάνω θέμα:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΕΠΟΥΣ

Η αλεπού είναι ένα ζώο πολύ γνωστό σαν είδος στη χώρα μας.

Όσο όμως γνωστή είναι ή αλεπού τόσο άγνωστος είναι ο ρόλος και η σημασία της στη διατήρηση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑΣ.

Η ΑΛΕΠΟΥ ΣΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε μέσα απ’ τα παραμύθια της γιαγιάς για την… «πονηρή αλεπού που μπαίνει στο κοτέτσι και πνίγει τις κότες».

Μεγαλώνουμε δυστυχώς με αυτές τις ιδέες και φτάνουμε σήμερα στο φαινόμενο όταν ρωτήσουμε ενήλικες ακόμη τι τρώει η αλεπού να μας απα­ντούν:

Κότες!!!

…Και δεν αναρωτήθηκε κανείς αφού υπάρχουν αλεπούδες -οι περισσότερες-που ζουν μακριά από χωριά, σε κά­μπους και βουνά όπου δεν υπάρχουν κότες, αυτές τι τρώνε;

ΕΠΙΚΗΡΥΞΗ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΗ

Έτσι, με αυτή την αντίληψη και χωρίς καμιά έρευνα πάνω στο θέμα η αλεπού ήταν για πολλά χρόνια επικηρυγμένη στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 40 σαν επιβλαβές με προσφερόμενη αμοιβή από την πολιτεία…

Ένα άλλο γεγονός που δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο είναι ότι κάθε δέρμα αλεπούς σαν γουναρικό άξιζε αρκετά χρήματα

Απο τα παραπάνω, γίνεται πλέον φανερό, ότι το ΚΙΝΗΤΡΟ για τη διά­δοση της ιδέας της «επιβλαβούς αλε­πούς» ήταν η εξασφάλιση εύκολων χρημάτων από μερικούς, ενώ η ζημιά της στα κοτέτσια και τ’ άγρια ζώα ήταν το ΠΡΟΣΧΗΜΑ.

Η επικήρυξη της αλεπούς σταμάτησε, αλλά με θλίψη διαπιστώνουμε πως το θέμα επανέρχεται χωρίς κανένα επιστημονικά τεκμηριωμένο λόγο.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ

Για να εξακριβωθεί λοιπόν αν είναι σωστή η αντίληψη που επικρατούσε ότι δηλαδή η αλεπού είναι επιβλαβής, το εργαστήριο θηραματοπονίας του τμή­ματος Δασολογίας και φυσικού περι­βάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέλαβε την πραγματοποί­ηση σχετικής έρευνας.

Με βάση λοιπόν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την ανάλυση του στομαχικού περιεχομένου 200 περί­που αλεπούδων από όλη την Ελλάδα και τις 4 εποχές του χρόνου, προέκυψε σαν τελικό συμπέρασμα ότι:

Η αλεπού είναι οικολογικά ωφέλιμη και ότι πρέπει να σταματήσει η επικήρυξη της.

Η έρευνα λοιπόν αυτή έδειξε ότι το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια και δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρού­των, και πτώματα ή υπολείμματα δια­φόρων ζώων.

Στο διαιτολόγιο της αλεπούς περι­λαμβάνονται ελάχιστα θηραματικά είδη με αμελητέα συχνότητα.

(Θανάσης Σφουγγάρης Δασολόγος – Περιοδικό «η φύσις» Μάρτιος 1988)

Είναι φανερό ότι ενώ κάθε χρόνο σκοτώνονταν χιλιάδες αλεπούδες εν τούτοις τα θηρευόμενα ζώα της χώρας μας δεν αυξάνονταν αλλά αντίθετα μειώνονταν, γεγονός που φανερώνει ότι άλλα ήταν τα αίτια αυτής της μείωσης.

ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΚΙΩΝ

Είναι γνωστό ότι οι αγρότες μας σε πολλές περιοχές έχουν σοβαρά προβλή­ματα στις καλλιέργειες τους από τους μεγάλους πληθυσμούς ποντικιών.

Στο παρελθόν τόσο ο γειτονικός μας νομός Ηλείας όσο και άλλοι νομοί (Λαρίσης κλπ) έχουν κηρυχτεί αρουραιόπληκτοι.

Για την μείωση των ζημιών αυτών χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες δηλητηριασμένου σιταριού και άλλων φαρμάκων, για την καταπολέμηση τους.

Το αποτέλεσμα είναι οι χιλιάδες πουλιά (σιταρήθρες κλπ) να δηλητηριά­ζονται από το σιτάρι.

Έτσι ο σκοπός της καταπολέμησης δεν πετυχαίνεται, τα ποντίκια πολλαπλασιάζονται συνεχώς και χιλιάδες πουλιά εξολοθρεύονται άδικα.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία της έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης μια αλεπού μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση 5.500 ποντικιών περίπου το χρόνο.

Σε τι λοιπόν ωφελεί το δηλητηρια­σμένο σιτάρι όταν σ’ ένα κάμπο υπάρ­χουν 10 αλεπούδες;

Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ

Για την περίπτωση της Αχαΐας, από καμιά επιστημονική έρευνα δεν προκύπτει η φημολογούμενη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της αλεπούς στο νομό, που να δικαιολογεί την επέμβαση του ανθρώπου σε ένα φυσικό πληθυσμό ο οποίος έχει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων.

Το πανεπιστήμιο της πόλης μας θα μπορούσε υπεύθυνα και με επιστημονική πληρότητα να αναλάβει τη μελέτη του θέματος και αν όντως προκύπτει πρόβλημα υπερπληθυσμού του συγκεκριμένου είδους, αυτό να προτείνει τον τρόπο της διαχείρισής του.

Σε κάθε άλλη περίπτωση ενδέχεται να υπάρξουν δυσμενέστερες επιπτώσεις στην ύπαιθρο του νομού απ’ αυτές που η συγκεκριμένη ενέργεια προσπαθεί να επιλύσει.

Θωμάς Κουτρούμπας, Βιολόγος

Βαση του υπαρχοντος ζωοφιλικου νομου, αυτοι οι… ανθρωποι συμμετεχουν στις νομοπαρασκευαστικες επιτροπες και εχουν χωθει και στις 5μελεις επιτροπες των δημων και αποφασιζουν υποτειθεται για την… ευζωια των αδεσποτων ζωων των περιοχων τους, που στις περισσοτερες των περιπτωσεων προκειται για την ευθανασια τους.

Το λόμπι των κυνηγών είναι ανεξέλεγκτο, κράτος εν κράτη, παντού έχουν τσιράκια και διαπλεκόμενους!

Βλέπετε είναι πολύ το χρήμα της βιομηχανίας όπλων και λοιπών παραμάγαζων, που συντηρεί αυτό το δολοφονικό χόμπι και τους χομπίστες κυνηγούς, όπου δολοφονούν ζώα για διασκέδαση και το παίζουν και θεματοφύλακες της πανίδας και χλωρίδας!

Μόνο όταν ξεσηκωθεί η κοινωνία και τους πάρει στο κυνήγι… θα ξεμπερδεύουμε μια για πάντα με δαύτους.

Μια είναι η λύση:

ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ!

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ

©ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ

Please follow and like us:
error4
fb-share-icon0
Tweet 20
fb-share-icon20

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *